• Nieuws

Brexit heeft gevolgen voor douanewerk

Geplaatst op 27-07-2017

Het Verenigd Koninkrijk zal per maart 2019 vermoedelijk niet alleen de Europese Unie maar ook de Douane-Unie verlaten. Het is vooralsnog de vraag of het een ‘harde’ of een ‘zachte’ Brexit gaat worden. In het geval van een zachte Brexit krijgt het Verenigd Koninkrijk een zelfde status als Zwitserland of Noorwegen. Komt er een handelsakkoord met de landen binnen de Europese Unie of niet, het zal hoe dan ook leiden tot een toename van het douanewerk bij de import en export van goederen.

De handel met het Verenigd Koninkrijk is goed voor circa driehonderdduizend banen in Nederland, zo melde Logistiek.nl al eerder. Maar er dient gewaakt te worden voor de toename van de douaneformaliteiten die de Brexit met zich mee zal gaan brengen. Bedrijven die goederen verhandelen met het Verenigd Koninkrijk zullen te maken krijgen met een stijging van werkzaamheden indien ze zelf het douanewerk blijven uitvoeren. Voor douane-expediteurs geldt het bovenstaande gevolg eveneens. Het is belangrijk dat deze bedrijven tijdig inspelen op de veranderende situatie omtrent de Brexit.

Maar hoe kan hier tijdig op ingespeeld worden? Met de situatie zoals die nu voor ogen ligt, is het belangrijk voor bedrijven die ná de Brexit zaken blijven doen met het Verenigd Koninkrijk, dat zij nu al een inschatting proberen te maken van de toename van het douanewerk. Er kan dan gekeken worden of extra scholing of het aannemen van extra medewerkers vereist is binnen de organisatie.

Houd onze website in de gaten of volg ons via LinkedIn, Facebook of Twitter voor meer over de Brexit. Voor het extra scholen van uw medewerkers kunt u altijd contact opnemen met ons door een e-mail te sturen naar sales@cstnederland.nl of te bellen naar +31 (0)77 204 5200, of bekijk het aanbod opleidingen en trainingen op onze website.

Terug naar nieuws »